Bellatrix cosplay mint Bolond Kalapos (Mad Hatter) az Alice Csodaországban című 2010-es filmből

A “cosplay” fogalmát sokan nem ismerik, ezért nagyon röviden leírom. A szó az angol “costume” (jelmez) és “play” (játszani) szóösszetételből ered, mely röviden jelmezes szerepjátékot jelent. Itt az emberek különböző karakterek (film, rajzfilm, képregény stb.) öltözékeit hordják és játsszák el szerepüket. A legtöbb esetben a jelmezesek (mostantól cosplayerek) maguk készítik el öltözékeiket, felszereléseiket rengeteg technikai fogás felhasználásával, mely kreativitást, kézügyességet, tervezést és állhatatosságot igényel. Kis hazánkban több alkalommal van lehetőségük speciális rendezvényeken összemérni tudásukat, műveiket és rengeteg alkalommal kaptak díjakat neves külföldi rendezvényeken is. A cosplay világa nagyon széles lett, sokan elképesztő alkotásokkal rukkolnak elő, de szerintem az egész lényege, hogy jól érezzük magunkat, miközben a jelmezt viseljük, a karaktert alakítjuk.

További, részletes leírást a Wikipedia oldalán olvashatnak

Személyem is rajongott sok japán animációs rajzfilm iránt és volt lehetőségem belekóstolni a cosplayerek pezsgő világába, majd lassan átálltam a fényképezésükre. Számomra igazi kihívást jelentenek, mert több fotográfiai ágazatot is felölel a “cosplay fotózás”, hisz itt nem csak a modell a lényeg, hanem a jelmeze és emiatt maga a karaktert is hűen vissza kell adni ilyen fotózások alatt. Tehát itt sok esetben a háttér, a környezet fontosabb eleme a képnek, mint álltalában.

Persze egy ilyen alkalom egy nagy játék és szórakozás, mellette pedig kemény munka, hogy a képen minden stimmeljen. Itt is általában az a legviccesebb, mikor a megfelelő pózt veszem fel a kép készítéséhez…

 

Ugrás tovább a képekért a COSPLAY kategóriába!

 

 

Iconoclast Cosplay as The Witch from Into the Woods movie

What is cosplay? It’s a contraction made from the words “costume” and “play” which is somewhat a costume roleplay performance where people dress up in special costumes, mostly made by themselves, and show to others. The costume making includes many techniques like sewing, sculpting, casting etc. therefore their creativity is put to the test each time. There are special conventions where people can compete with their work besides meeting with other cosplayers and enjoy their company. In the last few years cosplay became widespread and many made breathtakingly amazing artwork sometimes better than the professional filmmakers. In my oppinion the main aim for cosplaying is to have fun during the whole procedure, wearing the cosptume and performing the character.

For further information on the subject please visit the Wikipedia site

My love and enthusiasm led me to attend to many japanese animation conventions and studied the world of the costume players, in short, the cosplayers. I love taking pictures of them as they all are creative and ready to create their own costumes and other accessories. For me it’s a challenge to take pictures of them as the “cosplay photography” includes many branches of photography itself. Here not only the model is the main subject but the background does a lot to enhance the character.

And of course each session is a great fun while we work hard to achieve nice pictures. Mostly they can hardly keep themselves from laughing when I took a pose for shoot…

 

 Forward to the COSPLAY category for pictures!